donderdag 17 april 2008

Cloisters in Uptown New York

Donderdag, 17 april.
Vanmorgen gaan we vroeg ontbijten. De franse wijnhandelaar zit ook al aan zo'n piep-, rond tafeltje. Vandaag moet hij klanten zien in de City. Wij gaan een heel stuk metroën, richting noord tot "191 Street". Cloisters bezoeken. Dat ligt op een heuvel waar vroeger een fort stond. Het zicht is prachtig en we genieten van de wandeling door het park. De eekhoorntjes zijn hier minder schuw. Ze schrikken niet van de vele joggers en komen dichtbij. In het museum Cloisters zijn ruines van europese kloosters samengebracht. Na de franse revolutie werden muren, gewelven, wandtapijten, hele kloostergangen verkocht. Een deel kwam uiteindelijk hier terecht. De plaats wordt druk bezocht door scholen en...toeristen als wij.
Hier ten noorden Central Park ziet het er heel anders uit dan in Downtown Manhattan. Op straat hoor je meest spaans of ook veel onverstaanbaars spreken. We dachten er een hapje te eten, maar namen de metro terug tot aan de Metropolitan. In de Met-shop een boekje halen en in 't park gaan zitten, leek een heel goed idee. Onze voeten hadden werkelijk een beetje genoeg van al dat stappen. En, we waren bij Guggenheim langsgeweest, maar die had vandaag vrij! Pech, de groene gids volgende keer beter lezen!
Central Park is heerlijk deze tijd van het jaar. We namen een Hot Dog aan een standje en zochten een plaatsje onder een oude wilg bij de vijver, bij de Turtelpond. Genieten van de bloesems en het gefluit en gekwetter van die rare vogels hier. We zagen een oranje parkiet, een reuze-roodborst, ja ook spreeuwen en duiven. Op de rotsen aan de schaduwkant van de vijver liggen wel 9 waterschildpadden te zonnen. Verder in de vijver zie je tal van kopjes boven water komen, en weer onder en weer boven .....Ik was van plan iets Renoir-Monet-achtig te schetsen, nu met zoveel schilderijen vers in het hoofd, een bonte mengeling... De roeiers op de vijver lijken net bij Auguste en Claude weggelopen en het groen, rimpelend water weerspiegelt de Forsythia en de lichtgroene wilg links aan de overkant. En helemaal aan de andere zijde een monumentaal terras met statige, brede trappen aan weerszijden...alsof straks daar adellijke dames in ruisende jurken en elegante parasolletjes naar beneden zullen zweven. Een fontein spuit waterpluimen uit een gevleugeld figuur, het verfrist mijn aquarel. Ja, ik kan me dikwijls indenken hoe ik het zal schilderen, maar echt in de verf zetten...
We eindigden onze luie namiddag met een "stroll" langs 7th ave. Maar het werd meer een struggle dan een stroll. De werkende new yorkers hadden beslist om ook net nú hun buro's en andere schuiplaatsen te verlaten, richting metro- en treinstations. Ik raakte René kwijt in de drukte. Zoeken had geen zin. Zonder gsm en tenslotte ook nog zonder keycard stond ik om halfzeven voor onze gesloten hotelkamer. In 't kort: geen paniektoestanden. Een briefje bij de deur gelegd voor René. Een flesje Mountaindew en een flesje spuitwater gehaald bij de drogist op Queery Square. En jawel, terug bij kamer 1104 gekomen, was het briefje weg, ...René teruggevonden.
Morgen nog een half dagje New York. Het belooft weer zonnig te worden...

7 opmerkingen:

Dennis zei

wauw wat een heerlijke beschrijving. Ik zat helemaal mee in je verhaal.
Keep it up :-)
groetjes
Dennis

Unknown zei

Moh.. papa kwijtgeraakt? Oekandanu :-)

Ik kan het me niet goed voorstellen, zoveel volk op straat... maja... ik heb dan ook enkel de -5° straten meegemaakt ginder he :-)

Fotos Fotos Fotos! :-D

Groetjes!
Tim

Anoniem zei

Hallo jonge Amerikanen (tenminste voor het moment). Lees regelmatig jullie blogs. Ze gaan over van enthousiasme. Is echt mooi om te lezen en (een beetje) mee te leven.

Wens jullie nog een prachtige week. Veel groetjes ook aan de Paus.

Hartelijk, Luc

<>< Pieter. zei

Dag zus,
Tja hoe kunnen we ooit op tegen zo'n twee fantastische schrijvers. We zijn heel blij dat jullie het goed stellen in dien appel daar, zelf hebben we er nooit zoveel van gezien tijdens onze 'japanese picture tour' maar we zijn wel nog boven op de twin towers geweest waar we nog 'echte' foto's van hebben. Ik had toen drie foto's nodig om die hele hoogte te kunnen fotgraferen.
Blijf het maar goed stellen en bedankt ook aan de 'traveller' voor alle het goede vertel- en schrijfwerk!
groetjes Pieter & Jenny & the cats.

Anoniem zei

...

Anoniem zei

Drie puntjes is wat weinig als reaktie, hé ! 't Was om eens te proberen want de vorige keren kreeg ik geen reakties geplaatst. Gevonden dus: via "anoniem"... Blij met al jullie verhalen, kleine en grote avonturen, kleine en grote belevenissen. Stel het goed daar !
Groetjes, Jan.
(Zal 't er maar bij zeggen want "anoniem" vind ik nu niet echt een aangename naam om een reaktie te geven.)

Anoniem zei

Hey mama tartine en papa laptop ,

Blijkbaar stellen jullie het super in de Vs .Tzal pikken als ge de 24 e weer de vlieger op zult moeten , dochterlief achter laten tussen alle gekke Amerikanen .

Os fai zal elle aandacht ook vast en zeker missen binnenkort ....nu heeft ze eigenlijk een kot vol volk die haar steeds alle aandacht geeft he .

kben reuze benieuwd naar de fotookes en de verhalen die we hier van jullie zullen horen en te zien krijgen ......

Binnenkort gaan we datte allemaal bijkletsen he mama Tartine .....we hebben nog veel schade in te halen .....mmmmmm dat gaan we doen tijdens een gezellige dag op stap maar waar was het nu weer .....daar waren we nog niet uit he .
Wat ik wel weet is we gaan iets gezelligs eten onder onzen twee hi hi hi

papa laptop kwijt geraakt ....ja , was niet den eerste keer he , allee ja tis nu is ne keer ni zijne laptop ed hi hi

Seg amuseer elle ginder nog bangelijk , geniet van elkaar ginder want binnekort is het retour ticket weer daar .

voorzichtig verder en voor iedereen ne goeie dikke knuffel he .

Anne
http://www.fromtibosrascals.be